| Καρδιακή ανεπάρκεια | Υπέρταση| Έμφραγμα| Υψηλή χοληστερίνη |

   

Αρχική Σελίδα

Λεξικό

  

Αξίζει να θυμάσαι για μια καρδιά γεμάτη υγεία



 

Μη καπνίζεις

Ρύθμισε τη χοληστερίνη σου

Ρύθμισε τη πίεσή σου

Ρύθμισε το σάκχαρό σου

Χάσε βάρος

Βάλε λιγότερο αλάτι στα φαγητά

Τρώγε περισσότερα φυτικά προϊόντα

 

Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν

        

                   

Όταν το κόψετε.......


Σε 20 λεπτά

Η πίεση τον αίματος και οι σφυγμοί πέφτουν στο κανονικό. Η θερμοκρασία των άκρων αναβαίνει στο κανονικό.

Σε 8 ώρες

Τα μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα πέφτει στο κανονικό το οξυγόνο ανεβαίνει στο κανονικό.

Σε 24 ώρες

Μειώνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής

Σε 48 ώρες

Ενδυναμώνει η όσφρηση και η γεύση.

Σε 72 ώρες

Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα Αυξάνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων.

Από 2 εβδομάδες - 3 μήνες

Η κυκλοφορία βελτιώνεται. Το περπάτημα γίνεται ευκολότερο Η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%.

ΤΑπό 1-9  μήνες

Σταματάει ο βήχας και η κούραση. Η αναπνοή διαρκεί περισσότερο. Αρχίζει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων

Μετά 5 χρόνια

Ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα στο μέσο καπνιστή (1 πακέτο την ημέρα) μειώνεται από 137 ανά 100.000 σε 72 ανά 100.000

Μετά από 10 χρόνια

Οι προκαρκινικές κυψέλες αντικαθίστανται οι πιθανότητες άλλων καρκίνων (στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου) μειώνονται.

Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν

 

Επιθυμητά επίπεδα LDL-κακής-χοληστερίνης

Κλινική εικόνα

Τιμή LDL χοληστερίνης

Άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο και με 0 ή 1 προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου*

<160 mg/dl

Άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο και με 2 ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου

<130 mg/dl

Άτομα με στεφανιαία νόσο

<100 mg/dl

*Προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου

Ηλικία (άνδρες >45 ετών, γυναίκες> 55 ετών)

Κληρονομικότης (εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σε πατέρα ή αδελφό σε ηλικία κάτω από 55 ετών, σε μητέρα ή αδελφή σε ηλικία κάτω από 65 ετών)

Υπερχοληστεριναιμία (LDL-''κακή''- χοληστερίνη πάνω από 130mg/dl)

HDL χοληστερίνη (καλή χοληστερίνη) κάτω από 35 mg/dl. Εάν η HDL χοληστερίνη είναι πάνω από 60 mg/dl αφαιρείται ένας προδιαθεσικός παράγων

Σακχαρώδης διαβήτης

Αρτηριακή υπέρταση (πάνω από 140/90 mmHg)

Κάπνισμα

Περισσότερα....

                 

 

Παιδικό φύσημα

Η ακρόαση ενός φυσήματος στη νεογνική, παιδική ή εφηβική ηλικία ευαισθητοποιεί τον παιδίατρο ή τον γενικό γιατρό για την πιθανότητα ύπαρξης κάποιας οργανικής καρδιακής νόσου. Σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται από τον παιδίατρο ή τον γιατρό που εξετάζει το παιδί απαραίτητη η παραπομπή σε ειδικό όπως παιδοκαρδιολόγο ή και καρδιολόγο για περαιτέρω εκτίµηση µε ηλεκτροκαρδιογράφηµα και υπερηχογράφηµα καρδιάς. Η προσεκτική και λεπτομερής ακρόαση σε συνδυασµό µε το ιστορικό βοηθούν σημαντικά τον γιατρό στην διαπίστωση.......

Περισσότερα...

 

   

  

Η πρώτη γνωριμία με τη καρδιά σας

Η μέση συχνότητα που χτυπά η καρδιά είναι 72 σφύξεις ανά λεπτό. Έτσι η καρδιά χτυπά 100.000 φορές την ημέρα, 38 εκατομμύρια φορές τον χρόνο, και σε ένα άτομο 75 ετών έχει χτυπήσει 2,7 δισεκατομμύρια φορές.

Σε κατάσταση ηρεμίας, η καρδιά διακινεί περίπου 5 λίτρα αίμα το λεπτό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί έως και 25 λίτρα το λεπτό.

Ο όγκος του αίματος που διακινεί η καρδιά είναι τεράστιος. Η καρδιά ενός 75χρονου έχει διακινήσει περίπου 250.000 τόνους αίμα μέσα στο χρονικό διάστημα των 75 ετών.

Η καρδιά είναι ένα κοίλο όργανο σχήματος ανεστραμμένης πυραμίδας με την κορυφή προς τα κάτω και αριστερά και την βάση προς τα πάνω. Βρίσκεται τοποθετημένη στο μεσοθωράκιο όπου κάθεται στο διάφραγμα ευρισκόμενη κατά τα 2/3 αριστερά της μέσης γραμμής και κατά το 1/3 δεξιά.

Το χρώμα της καρδιάς είναι βαθύ ερυθρό, αλλά η ομοιομορφία του χρώματος διακόπτεται από κίτρινες ραβδώσεις οι οποίες οφείλονται στη συσσώρευση λίπους. Ο όγκος τής καρδιάς ποικίλλει στα διάφορα άτομα. Οι διαστάσεις της στον ενήλικα είναι κατά μέσον όρο οι εξής: μήκος: 98 χιλιοστά, πλάτος: 105 χιλιοστά. Το βάρος της φθάνει τα 275 περίπου γραμμάρια. Η καρδιά της γυναίκας έχει διαστάσεις μικρότερες από του άνδρα κατά 5 - 10 χιλιοστά και ζυγίζει 5-10 γραμμάρια λιγότερο.

Η καρδιά είναι ένα από τα πιο «ευγενικά» όργανα. Η διατήρησή της στη ζωή εξαρτάται από το αίμα που φθάνει σ' αυτήν. Ενώ τα άλλα όργανα κατακρατούν ποσοστό 25% από το οξυγόνο που μεταφέρει το αίμα, η καρδιά χρειάζεται να κατακρατεί το 75%. Αυτό και μόνο δείχνει τη σημασία της σωστής άρδευσης. Όταν τα στεφανιαία αγγεία έχουν προσβληθεί από αρτηριοσκλήρυνση και η αθηρωματική πλάκα που δημιουργείται φράζει πάνω από το 70% του αυλού της αρτηρίας, τότε η ποσότητα αίματος που τροφοδοτεί τον καρδιακό μυ, περιφερειακά της στένωσης, είναι ανεπαρκής και λέμε ότι υπάρχει ισχαιμία. Η μειωμένη προσαγωγή του οξυγόνου σε ορισμένα τμήματα της καρδιάς δημιουργεί τον στηθαγχικό πόνο, που εκφράζει στην ουσία τη «δίψα» του μυοκαρδίου για αίμα.

Περισσότερα...

   

 Στεφανιαία νόσος και έμφραγμα καρδιάς
 

Η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η περιφερική αγγειοπάθεια αποτελούν μορφές της καρδιαγγειακής νόσου. Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα προκαλούν ετησίως 4 εκατομμύρια θανάτους. Η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου, λαμβάνοντας υπόψη την κατανομή της ηλικίας στον ελληνικό πληθυσμό, εκτιμήθηκε ότι είναι 110 θάνατοι ανά 100.000 άτομα (θνησιμότητα). Με βάση το φύλο, η επίπτωση θανατηφόρων επεισοδίων της στεφανιαίας νόσου κατανέμεται ως εξής: 79 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες, 31 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες.

Οι μισοί σχεδόν από τους ανθρώπους που παθαίνουν έμφραγμα της καρδιάς πεθαίνουν προτού φτάσουν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς που το ξεπερνούν και καταφέρνουν να αναρρώσουν υφίστανται μόνιμη βλάβη στην καρδιά κατά την πρώτη ώρα.

Περισσότερα...

   

 Αρτηριακή υπέρταση
 

Από αρτηριακή υπέρταση, έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, αγγειοεγκεφαλικές προσβολές, νεφρική ανεπάρκεια και συμφορητική ανεπάρκεια, πάσχει το 20% του πληθυσμού στη Δύση. Η πάθηση αυτή είναι υπεύθυνη για τις πολλές επισκέψεις στα ιατρεία και την αναγραφή περισσότερων συνταγών από κάθε άλλη νόσο και αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα. Η επίπτωσή της νόσου αυξάνεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με επίσημες αμερικανικές στατιστικές 50.000.000 ενήλικες έχουν υπέρταση. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες είναι υπερτασικοί (1.500.000) και από αυτούς, με βάση τα διεθνή δεδομένα, μόνο το 25% θεραπεύεται.

Περισσότερα...

  

Υπερχοληστεριναιμία
 

Οι συγκεντρώσεις των διαφόρων λιπιδίων στον ορό του αίματος κυμαίνονται μέσα σε ευρέα όρια και εξαρτώνται από φυλετικούς παράγοντες, από το είδος και ποσό της διατροφής, το φύλο, την ηλικία και άλλα. Λόγω της μεγάλης αυτής διακυμάνσεως των τιμών δεν είναι εφικτός ο καθορισμός μιας διαχωριστικής γραμμής μεταξύ φυσιολογικών και παθολογικών συγκεντρώσεων ενός λιπιδίου.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν την ύπαρξη αυξημένου κίνδυνου στεφανιαίας νόσου όταν είναι αυξημένα τα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης, καθώς επίσης όταν υπάρχουν χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλη.

Περισσότερα...

      

Αρρυθμία


Φυσιολογικά η καρδιά διεγείρεται από το φλεβόκομβο που βρίσκεται στο δεξιό κόλπο σε περιοχή μεταξύ της εκβολής της άνω και κάτω κοίλης φλέβας. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι ο ρυθμός είναι φλεβοκομβικός και με τον όρο αυτό εννοούμε ότι δεν υπάρχει αρρυθμία από προσωρινή ή μονιμότερη επικράτηση κέντρου εκπομπής ερεθισμάτων έξω από τον φλεβόκομβο. Ακόμη με τον όρο «φλεβοκοβμικός ρυθμός» οι περισσότεροι γιατροί στην καθημερινή πράξη εννοούν ότι δεν υπάρχει αρρυθμία.

Περισσότερα...

    

Μόνιμος βηματοδότης


Σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τοποθετούνται βηματοδότες σε περίοδο ενός έτους. Το σύστημα του βηματοδότη, είναι κατασκευασμένο για να βοηθήσει, όταν χρειάζεται, την καρδιά να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του σώματος σε παροχή αίματος. Είναι μια συσκευή που παράγει ηλεκτρικά ερεθίσματα, τα οποία διεγείρουν την καρδιά μέσω ενός ή δυο ειδικών καλωδίων.

 τον κλινικό γιατρό.

Περισσότερα...

      

Στεφανιογραφία

Ειδικός καθετήρας εισάγεται στα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών που βρίσκονται στην αρχή της ανιούσας αορτής, και γίνεται έγχυση σκιαγραφικού υλικού σε αυτές διαδοχικά, πάντα υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Στη στενογραφία παρατηρείται η μορφολογία και η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών, διαπιστώνονται τυχόν στενώσεις τους (η σοβαρότητα τους και η τοπογραφική θέση τους), και τυχόν παράπλευρη κυκλοφορία. Ελέγχεται επίσης η βατότητα προηγούμενων στενώσεων που υποβλήθηκαν σε διόρθωση (αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή αγγειοπλαστική).

Περισσότερα...

 

Αγγειοπλαστική

Εφαρμόζεται στη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και η αρχή της στηρίζεται στην διάταση της στενωμένης αρτηρίας με ειδικό μπαλόνι. Αφού έχει προηγηθεί στεφανιογραφία και εκτίμηση των στεφανιαίων στενώσεων καθετηριάζετε η προς διάνοιξη στεφανιαία αρτηρία. Οδηγό σύρμα τοποθετείται μέσα στην στένωση. Πάνω από το σύρμα διέρχεται καθετήρας που στην άκρη του φέρει επίμηκες μπαλόνι το οποίο τοποθετείται μέσα στην στένωση.

Περισσότερα...

   

Αξονική στεφανιογραφία (Αναίμακτη στεφανιογραφία)

Η αξονική τομογραφία καρδιάς αποτελεί καινοτόμο αναίμακτη διαγνωστική μέθοδο με την οποία μπορούν να απεικονιστούν με ακρίβεια η καρδιά και τα στεφανιαία αγγεία της. Πρόκειται για μια εξαιρετικά απλή εξέταση που δεν απαιτεί καμία προετοιμασία. Η ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού υλικού επιτρέπει την απεικόνιση των στεφανιαίων αγγείων, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι στενώσεις.

Οι πρώτες προσπάθειες για την απεικόνιση της καρδιάς ήταν στις πρώιμες ημέρες της αξονικής τοµογραφίας στη δεκαετία του 1970. Λόγω της γρήγορης κίνησης της καρδιάς, µόνο μεγάλοι όγκοι ήταν προσβάσιµοι στην απεικόνιση. Η επόμενη γενιά αξονικών τοµογράφων της δεκαετίας του 1980 άρχισε να απεικονίζει τα στεφανιαία αγγεία αλλά µε εικόνες οι οποίες δεν επέτρεπαν ακόμα διάγνωση. Με την περαιτέρω βελτίωση των αξονικών τομογράφων, από 1990 και μετά, υπήρξαν ραγδαίες πρόοδοι και εξελίξεις στην απεικόνιση της καρδιάς. Σήμερα, µε την ανάπτυξη νέων μηχανημάτων και την υποστήριξη των υπολογιστών, η απεικόνιση στεφανιαίων αρτηριών είναι εφικτή σε διαγνωστικό επίπεδο.

Περισσότερα...

 

Καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή ανεπάρκεια είναι η ανικανότητα της καρδιάς να εφοδιάσει τους ιστούς του σώματος με την απαραίτητη ποσότητα αίματος. Αυτό συμβαίνει λόγω καρδιακής βλάβης που προκαλεί μείωση της λειτουργικότητας (δύναμης) της καρδιάς. Στην αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια η βλάβη βρίσκεται στην αριστερά κοιλία, που αδυνατεί να προωθήσει το αίμα προς την αορτή. Η πίεση προς τα «πίσω» (αριστερό κόλπο και πνεύμονες) αυξάνει. Η αυξημένη αυτή πίεση προκαλεί εξίδρωση υγρού στον περιαγγειακό χώρο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας γίνεται μεγαλύτερος εάν συνυπάρχουν ένας ή περισσότεροι από τους εξής παράγοντες: Ηλετροκαρδιογραφικές αλλοιώσεις υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας, αποκλεισμός σκέλους του δεματίου του His ή διαταραχές του τμήματος ST και του επάρματος Τ, ελάττωση της ζωτικής χωρητικότητας των πνευμόνων, ταχυκαρδία, μεγαλοκαρδία, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπερχοληστερολαιμία, κάπνισμα, λευκωματουρία, αναιμία.

Περισσότερα...

       

Καρδιοπάθειες και σεξ

Τα άτομα που έχουν που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι συχνά σκεπτικά και ανήσυχα να έρθουν σε σεξουαλική επαφή. Η έρευνα έχει δείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνεται συχνά λόγω του φόβου ότι μπορεί να προκαλέσει μια άλλη καρδιακή προσβολή, οδηγώντας ενδεχομένως και στο θάνατο. Τα άτομα αυτά επίσης, πιο συχνά, πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ακόμη και πριν την καρδιακή προσβολή.

Μια καρδιακή προσβολή είναι ένα δραματικό γεγονός και προκαλεί ένα σοβαρό κλονισμό της πορείας της ζωής. Οι αλλαγές μετά από ένα τέτοιο γεγονός μπορούν να έχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να επιδράσουν θετικά με μεταβολή του τρόπου ζωής σε πιο υγειονοδιαιτητικά πλαίσια. Εντούτοις, αβάσιμοι φόβοι, όπως η συνέχιση της σεξουαλικής ζωής, μπορούν να γίνουν βάσιμοι, με αρνητική επίδραση στη συναισθηματική κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη του σεξ...

Καρδιοπάθειες και σεξ...

Στυτική δυσλειτουργία (σεξουαλική ανεπάρκεια)...

Cialis...

Viagra...

 

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, πολλοί λένε ότι είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, ενώ άλλοι λένε ότι είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, με τον οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε.

Οι πάσχοντες από διαβήτη παρουσιάζουν αύξηση των τιμών του σακχάρου, είτε διότι δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη, είτε διότι η ινσουλίνη που παράγουν δεν είναι αποτελεσματική. 

Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με διαβήτη -ακόμα και χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας- αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια τα επόμενα χρόνια της ζωής τους με τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν πάσχετε από διαβήτη, είναι το ίδιο, από πλευράς κινδύνου, με το να είστε καρδιοπαθής. Επομένως θα πρέπει να προσέχετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας, καθώς και την πίεσή σας

Περισσότερα...

  

Συγκοπή και αιφνίδιος θάνατος

Πρόκειται για παροδική απώλεια της συνείδησης από εγκεφαλική ισχαιμία. Η ισχαιμία προκαλείται λόγω αιφνίδιας διακοπής της εγκεφαλικής κυκλοφορίας από καρδιακά η εξωκαρδιακά αίτια. Η συγκοπή, οφείλεται σε πληθώρα αιτίων. Έτσι, η διαγνωστική της προσπέλαση αποτελεί πραγματική πρόκληση για τον κλινικό γιατρό. Το κύριο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί κατά τη διαδικασία της διερεύνησης κάποιου συγκοπτικού επεισοδίου, είναι εάν τούτο οφείλεται σε καρδιακά ή εξωκαρδιακά αίτια, δοθέντος ότι η πρόγνωση των ασθενών με συγκοπή οφειλόμενη σε οργανική καρδιοπάθεια, είναι δυσμενής. Σε σημαντικό αριθμό ασθενών, η απάντηση μπορεί να δοθεί από τα ευρήματα του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και μη εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και η γενική αιματολογική και βιοχημική εξέταση του αίματος.

Περισσότερα...

      

Κυριότερες αιτίες αιφνιδίου θανάτου κατά την άσκησης σε νέους αθλητές

Η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές που οφείλεται σε καρδιαγγειακά προβλήματα είναι χαμηλή 1: 200.000 αθλητές/έτος. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές έχουν υψηλότερα ποσοστά αιφνίδιου θανάτου 1:15000-1:50000/έτος.

Ο αιφνίδιος θάνατος είναι συχνότερος σε άρρενες αθλητές, σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων (μαραθώνιου) καθώς επίσης και σε παίκτες basket και ποδοσφαίρου. Παρατηρείται κυρίως αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ και πολλές φορές κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Τα τελευταία έτη και με τη έκταση που δίνεται στα γεγονότα αυτά από τον τύπο, τόσο το κοινό, όσο και ο ιατρικός κόσμος, ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου στους προπονημένους αθλητές.

Περισσότερα...

      

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο δρα ταχύτατα. Εσείς;

Σε μείζονα παράγοντα απειλής της ανθρώπινης ζωής και υγείας σε όλες τις ηλικίες έχει εξελιχθεί το αγγειακό εγκεφαλικό.

Τα νούμερα είναι απογοητευτικά και καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Το εγκεφαλικό αποτελεί την τρίτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως και τη δεύτερη στις ηλικίες άνω των 65, ενώ είναι ο πιο διαδεδομένος παράγοντας πρόκλησης νευρολογικών δυσλειτουργιών και ο δεύτερος εμφάνισης άνοιας, ενώ 15 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται αγγειακό επεισόδιο κάθε χρόνο, με μόλις το 25% εξ αυτών να αναρρώνει πλήρως.

Στους τρεις πρώτους μήνες μετά την εμφάνιση του επεισοδίου, η θνησιμότητα αγγίζει το ένα τέταρτο των συνολικών περιστατικών, ενώ για τις ηλικίες άνω των 85 ετών φτάνει μέχρι το 40%. Από τους επιζώντες το 25%-50% αποκτά αναπηρίες ή είναι εξαρτημένο, το 50% είναι ανίκανο να περπατήσει, ισάριθμο ποσοστό παραμένει σε αφασία, ενώ το 30% υποφέρει από κατάθλιψη.

Περισσότερα...

 

Οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

Μείωση της χοληστερίνης

Τα άτομα με δύο η περισσότερους παράγοντες κινδύνου και δεκαετή καρδιαγγειακό κίνδυνο πάνω από 20% για καρδιακή πάθηση ή εγκεφαλικό θα πρέπει να μειώσουν την κακή χοληστερίνη (LDL) κάτω από 100 mg/dl. Για τη επίτευξη αυτού του στόχου τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται τα φάρμακα που λέγονται στατίνες

Διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Σε υγιή άτομα η πίεση πρέπει να είναι ίση ή από κάτω από 120/80 mmHg, εάν η πίεση είναι μεταξύ 120-140 και 80-90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται προυπέρταση. Εάν η πίεση είναι υψηλότερη από 140/90 mmHg η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπέρταση. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή χρονιά νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κάτω από 130/80 mmHg ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 140/90 mmHg.

Διακοπή καπνίσματος

Γρήγορη διακοπή του καπνίσματος.

Άσκηση

Υγιή άτομα θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον με μέτρια σωματική άσκηση για τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέρα, αν όχι για όλες τις ημέρες της εβδομάδος, τουλάχιστον για τρεις η τέσσερις ημέρες.

Υγιεινή διατροφή

Τα υγιή άτομα θα πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή που θα περιέχει μια ισορροπημένη αναλογία φρούτων, λαχανικών, σιτηρών, ψαριών, οσπρίων, πουλερικών, άπαχου κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα κεκορεσμένα λίπη.

Διατήρηση σωματικού βάρους

Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα δείκτη μάζας σώματος (BMI index) μεταξύ 18,5 - 25.

Λήψη ασπιρίνης

Τα άτομα τα οποία έχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ίσο ή μεγαλύτερο από 10% για επόμενα δέκα έτη πρέπει να πάρουν μία ασπιρίνη χαμηλής δόση, κάθε μέρα, εκτός κι αν έχουν ιατρικούς λόγους να την αποφεύγουν.

Έλεγχος σακχαρώδη διαβήτη

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να έχουν επίπεδα σακχάρου αίματος λιγότερο από 110 mg/dl και γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη (HBA1C) λιγότερο από 7%.

Κολπική μαρμαρυγή

Άτομα με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να χρησιμοποιούν αντιπηκτικά για να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου στο αίμα.

Περισσότερα...

     

Το Βήμα του Καρδιοπαθούς

 

Το Blog των καρδιοπαθειών

 

Περισσότερα...



Μάθε να ξεχωρίζεις τα συμπτώματα που οφείλονται σε καρδιοπάθειες

Πόνος στο στήθος και έμφραγμα μυοκαρδίου

Δύσπνοια και οξύ πνευμονικό οίδημα

Συγκοπή και καρδιακές παθήσεις


ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πληροφορίες για διατροφή 

και δίατες

Η υγιεινή διατροφή εξασφαλίζει γερή καρδιά και σώμα.

Διάβασε  για

 • Δίαιτες

 • Μεσογειακή

    διατροφή

 • Βιταμίνες,

     ιχνοστοιχεία

Περισσότερα...


Go Shopping!

 

Προστάτεψε

μια ζωή 

Μπορείς...



 

Μάθε για την ανατομία και φυσιολογία της καρδιάς

 


Η δοκιμασία κόπωσης, η σημασία και χρησιμότητά της.

Περισσότερα...


Κάθε μέρα..

Κάθε μέρα καταγράφονται στη χώρα μας 65 εμφράγματα, 27 από τα οποία είναι θανατηφόρα. Από αυτά, τα 20 δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, 142 άτομα την ημέρα εμφανίζουν εγκεφαλικά επεισόδια, από τα οποία τα 51 είναι θανατηφόρα, ενώ τα υπόλοιπα συνήθως οδηγούν σε σοβαρές αναπηρίες.

Το 40% των ανδρών και το 25% των γυναικών έχουν υψηλή πίεση. Περίπου 2,8 εκατομμύρια Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση. Δυστυχώς, όμως, μόνο το 15% από αυτούς ρυθμίζουν την πίεσή τους

Η σωστή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος και η σωματική άσκηση είναι τα μέσα πρόληψης του μεταβολικού συνδρόμου, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι η ασθένεια του αιώνα που διανύουμε. Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης νέων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μεσογειακή δίαιτα είναι ένας τρόπος πρόληψης, αφού μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.

Το 30% των Ελλήνων έχει αυξημένο σωματικό βάρος, ενώ το 50% των ανδρών και το 38% των γυναικών καπνίζει κατά μέσο όρο 18 και 15, αντίστοιχα, τσιγάρα την ημέρα. Επιπλέον, το ποσοστό των καπνιστών είναι μεγαλύτερο σε άτομα κάτω των 45 ετών. Για κάθε τσιγάρο που καπνίζετε χάνετε 10 λεπτά ζωής. Όταν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο που καπνίζουν οι διπλανοί σας, εισπνέετε το 30% του καπνού.

 

Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν


Αν φαντάζεσαι, ότι γνωρίζεις πολλά και τα γνωρίζεις καλά, μη λησμονάς, ότι αυτά είναι πολύ λίγα, παραβαλλόμενα προς εκείνα, τα όποια δεν γνωρίζεις.

 

Θωμάς Κεμπήσιος

1380-1471


 

| Home | Καρδιά | Εξετάσεις | Παθήσεις | Επείγοντα | Φάρμακα | Οδηγίες |

| Λεξικό των καρδιολογικών όρων |

| Υπέρταση | Έμφραγμα | Υψηλή χοληστερίνη | Αρρυθμίες |

   

Σοβαρή Υπενθύμιση: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology Web Site έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και δεν αποτελούν πρόταση για οποιαδήποτε-ιατρική-διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία. Προτείνεται τα ανωτέρω να γίνονται σε συνεννόηση με τον γιατρό σας η άλλους επαγγελματίες υγείας.

Η ιατρική είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιστήμη και η θεραπεία δεν είναι πάντα σαφώς καθορισμένη. Η νέα έρευνα αλλάζει καθημερινά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδείξεις. Το InCardiology προσπαθεί να παρέχει ενημερωμένες και ακριβείς πληροφορίες που είναι αποδεκτές γενικά μέσα στα ιατρικά πρότυπα κατά την διάρκεια της δημοσίευσης. Εντούτοις, δεδομένου ότι η ιατρική επιστήμη αλλάζει συνεχώς και το ανθρώπινο λάθος είναι πάντα δυνατό το InCardiology δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι ακριβείς ή πλήρεις, ούτε είναι υπεύθυνο για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή για τα αποτελέσματα της χρησιμοποίησης αυτών των πληροφοριών.

Ο αναγνώστης πρέπει να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που περιέχονται στο InCardiology από άλλες πηγές πριν από τη χρήση και ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες υγείας. Ειδικότερα, όλες οι δόσεις, οι ενδείξεις, και οι αντενδείξεις των φαρμάκων πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πληροφοριακό ένθετο των συσκευασιών των φαρμάκων. Η χρήση των εμπορικών ονομασιών των φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς-πληροφοριακούς λόγους και δεν υποδηλώνει μεροληψία υπέρ αυτών.

Το InCardiology δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο, άμεσα ή έμμεσα, για τη ζημιά ή την επιπλοκή που μπορεί να προκύψει με την εφαρμογή των πληροφοριών που περιέχονται στις σελίδες του. Για κάθε απορία στείλε e-mail.

Copyright © 1999-2010 ΙnCardiology